Uitvaart keuzes

De keuzes rond de uitvaart
Als u het overlijden bij ons gemeld heeft, komt onze uitvaartbegeleidster naar u toe om de eerste keuzes te maken. U kunt een uitvaart vrijwel helemaal aan uw wensen aanpassen, er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Wij zetten een aantal keuzes voor u op een rij. Hierbij gaan wij ervan uit dat de overledene zijn of haar wensen niet kenbaar heeft gemaakt.

De zorg voor de overledene
Wassen, aankleden, (religieuze) rituelen: het verzorgen van de overledene kan troost bieden. Wij kunnen u deze zorg uit handen nemen, maar u kunt het ook zelf doen.

Opbaren?
U kunt ervoor kiezen de overledene op te baren, thuis, in het uitvaartcentrum of aula of ergens anders. U kunt ook kiezen voor een gesloten kist, bijvoorbeeld met een foto van de overledene. Door een lichte balseming is de overledene langer op te baren.

Begraven of cremeren?
De keuze tussen een begrafenis of een crematie is een hele persoonlijke, waarbij religieuze of culturele overwegingen kunnen meespelen. Dat geldt ook voor de keuze voor de asbestemming of begraafplaats. Heeft u vragen over de mogelijkheden? U kunt bij ons terecht.

Begraven in Medemblik
In de dorpskernen van Medemblik bevinden zich diverse gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen. De keuze voor een begraafplaats maakt u zelf. Sinds 2015 bestaat de mogelijkheid begraven te worden in een natuurgebied.

Cremeren in Medemblik
Medemblik beschikt niet over een eigen crematorium, maar in Noord-Holland zijn er een aantal gevestigd. Bekijk de lijst op onze links pagina met crematoria in Noord-Holland. De keuze is aan u.

Condoleance
Een condoleance kan veel troost bieden. U kunt een condoleance thuis laten plaatsvinden, maar ook in het uitvaartcentrum, aula of een andere locatie. U kunt kiezen voor drankjes, muziek, foto’s, dia’s, film, een condoleanceboek en meer: een condoleance kan geheel aangepast worden aan uw wensen.

Het overlijden bekend maken
U kunt kiezen voor een rouwkaart, een advertentie en/of social media. Er zijn veel bestaande mogelijkheden, maar een eigen ontwerp kan natuurlijk ook.

De kist
Er is een enorme verscheidenheid in kisten: verschillende houtsoorten en andere materialen, sober, chique of zelf beschilderd, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De locatie van de uitvaart
Een uitvaart kan plaatsvinden waar u maar wilt: in de aula, kerk, het crematorium maar ook geheel ergens anders.

Bloemen
Vaak kiezen nabestaanden bloemen of een bepaalde kleur waar de overledene van hield.

Vervoer
Een auto, koets, paard en wagen, boot, uitvaartbus of zelfs een bakfiets: de mogelijkheden voor het vervoer van de overledene zijn eindeloos, en geheel aan te passen aan uw wensen.

De uitvaart: hoe neemt u afscheid?
Wie leidt de uitvaart? Dat kan de uitvaartbegeleiding doen, maar u kunt ook kiezen voor iemand met een religieuze rol, een vriend of familielid, ondersteund door de uitvaartbegeleider. Een uitvaart wordt persoonlijk door muziek, foto’s, sprekers, aankleding en catering. Ook hier is de keuze geheel aan u. Wij helpen door u alle praktische, organisatorische zaken uit handen te nemen en een draaiboek op te stellen. Tijdens de uitvaart zorgt onze uitvaartbegeleiding ervoor dat alles vlekkeloos verloopt.